HTML

bojlerkollektor

Meglévő anyagok szokatlan, de ésszerű kombinációja, ami azok számára is elérhetővé teszi a napenergia hasznosítását, akik képtelenek százezreket áldozni erre a célra.

Friss topikok

  • Jozsefb Szabo: Tisztelt CÍM ,szeretném föl venni önnel a kapcsolatot . szjb49 @gmail.com (2016.03.14. 11:07) KPE-bojlerkollektor

Linkblog

Archívum

KPE-bojlerkollektor

2009.08.20. 09:55 dedebá

Devecseri Gábor
 
KPE-bojlerkollektor
 
 
 (Meglévő anyagok szokatlan, de ésszerű kombinációja, ami azok számára is elérhetővé teszi a napenergia hasznosítását, akik képtelenek százezreket áldozni erre a célra.)
 
A pillekollektor folytatásaként most egy olyan kollektort szeretnék bemutatni, ami zárt rendszerben nyomás alatt állít elő használati melegvizet.
Az én dédpapám már sajnos közel húsz éve meghalt, de amíg élt elég sűrűn hallottam tőle, - azt, amit már bizonyára mindenki ismer - hogy „nincs új a nap alatt”. És valóban! Dédpapám gyermekkorában a családi házak jelentős részében még vezetékes víz sem volt, de a kút mellett, vagy a kertben a feketére festett hordó már akkor is viszonylag nagy mennyiségben biztosította a melegvizet az esti tisztálkodáshoz.
Néhány évtized alatt az igények persze megváltoztak, de az alapelv változatlanul az egyszerű, olcsó, hatékony és nem utolsósorban kényelmes rendszerek kiépítésének irányába hatott. A feketehordótól a vegyes tüzelésű, az elektromos, majd a gázbojlereken keresztül eljutottunk oda, ahonnét tulajdonképpen elindultunk. Napjainkban ismét a legtermészetesebb energiaforrás felé fordulunk: a Naphoz.
Korábban, aki lépést akart tartani a korral és figyelemmel kísérte az energiahordozók árait, az elég sűrűn kellett, hogy cserélje a melegvíz előállítására használt eszközeit. Még ma is elég nehéz meggyőzni az embereket arról, hogy megbízható, jól működő rendszereiket hatékonyabbra cseréljék. Ennek az oka elég nyilvánvaló. A kereskedelmi forgalomban árusított napkollektoros rendszereket nem lehet annyi pénzért megvásárolni, mint a hagyományos vízmelegítőket. A fenntartási költségek, vagy a teljes életciklusra kikalkulált irracionális összköltség senkit nem riaszt vissza a korszerűtlen termékek megvásárlásától. Ahhoz, hogy szélesebb körben elterjedhessenek ezek a rendszerek, magát az alapterméket kell olcsóbbá tenni!
A pillekollektor és KPE bojlerkollektor megalkotásakor is ugyanaz a dolog motivált:
Jó pár éve foglalkoztat ez a terület. Nyaranta nagyon bosszantott, amikor a 35 fokos melegben beindult a kazán, hogy felmelegítse a bojlerben lévő vizet. Amikor belegondolok abba, hogy a felhasznált gáz jelentős része külföldről érkezik hazánkba, még dühösebb leszek. Az országnak hatalmas mennyiségű Eurót kell energiahordozókra fordítania, amit bizonyára sokkal fontosabb dolgokra is költhetne. Közös érdekünk az, hogy egyetlen külföldi ország energia szektora se gazdagodjon meg rajtunk, MAGYAROKON. Ez hosszú távon az ország és az állampolgárok javát is szolgálja. Mára eljutottam odáig, hogy már az sem érdekel, ha ugyanannyi, vagy több pénzt kell kiadnom az energiáért, akkor is ki fogok építeni egy komoly napenergiás rendszert, - lehetőség szerint magyar alapanyagokból, magyar kivitelezők bevonásával - ami biztosítja 5 fős családom igényeit. Addig is, amíg a szükséges pénz összejön, megpróbálom „filléres” ötletekkel visszaszorítani az energiafelhasználásunkat.
Az Internet számtalan jó ötlettel szolgál az ügyes kezű és vállalkozó szellemű „naplopók” számára. Egy ilyen ötlet a fekete hordó modernebb változata is: a bojler. A kiszuperált és feketére festett bojler optimális esetben, akár nyílt, akár zárt rendszerben 40 oC fok körüli víz előállítására képes. Ez a hőmérséklet arra elegendő, hogy jó időben a kertben lezuhanyozzunk vele, vagy ezt az előmelegített vizet használjuk fel hidegvíz helyett a használati melegvíz előállításakor. Én az utóbbit használtam közel 2 hónapon keresztül. A bekötés rendkívül egyszerű.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ha csak ennyit teszünk már csökkentettük a gáz, vagy áramfogyasztásunkat. Az általam használt 80 literes kiszuperált villanybojler annyi melegvizet állított elő, hogy a gyermekeim esténként kényelmesen le tudtak zuhanyozni anélkül, hogy a gázóra megmozdult volna. Itt azonban nem álltam meg. A továbblépést két egyszerű dolog indokolta. Egyfelől a családom 5 tagú és nem három, másfelől napközben is használunk melegvizet, ami erősen befolyásolta a késő délutáni, vagy esti víz hőmérsékletét.
Számtalan cikket olvastam már a KPE cső előnyeiről. Arra gondoltam, hogy egyszerűen előmelegítem a KPE csőspirállal a vizet a bojler szára. 1 méter ¾-es KPE csőbe 3,3dl víz fér el. Vettem belőle 40 métert (4000ft), aminek az űrtartalma megközelítőleg 13 liter. A KPE csőben sokkal hamarabb melegszik fel a víz (2 óra alatt 46 oC) és magasabb hőfokot lehet vele elérni, mint a bojlerrel. Ezek után jogosan vetődhet fel a kérdés. Mi szükség akkor a bojlerre? 240 méter KPE csőben valóban elfér az a 80 liter víz, amit fel szeretnék használni, azonban amilyen gyorsan felmelegszik, olyan gyorsan le is hűl. A két eszköz kombinációja sokkal stabilabban és biztonságosabban szolgáltatja a melegvizet, mint külön-külön. Eljutottam tehát odáig, hogy az űrtartalmat növeltem 13 literrel, a napközben elhasznált melegvizet pedig gyorsan és olcsón pótoltam.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A KPE csőben lévő víz azonban nem 46 oC fokon tetőzik. Méréseim alapján, beavatkozás nélkül akár az 55oC fokot is könnyedén eléri. A hatásfokát számtalan módon lehet növelni. A pillekollektornál ismertetett, vagy más üvegházhatást eredményező módszerrel a hőmérséklet ugrásszerűen növekedni fog. 70 oC fok fölé azonban nem célszerű menni, mert a polietilén az ennél magasabb hőmérsékletet már nem szereti! Ezek után azt hiszem bátran nevezhetjük hatékony hőelnyelőnek a KPE csövet is. Éppen ezért arra gondoltam, - amit már számtalan helyen láttam – hogy abszorberként használom a KPE spirált. Igaz meg sem közelíti a vákumcsövek 200-300 oC fokos kúphőmérsékletét, de nem is néhány liter fagyállót kell a hőcserélőbe juttatni, hanem direkt módon kell a rendszernek használati melegvizet előállítani.
Sajnos ezen a ponton újabb anyagi invesztáció szükséges. Íme az anyagok, amik kellenek a rendszer kiépítéséhez: mágneses szelep (mosógépből) 1400ft, csőtermosztát 2300ft, keringető szivattyú (használtan) 5000ft, szerelvények 3000ft. Nézzük csak gyorsan mi-mire való!
A mágneses szelep egy rendkívül egyszerű és elmés szerkezet. Legolcsóbb változatai a mosógépekben találhatóak. A szelep működésének lényege, hogy pár tized amper vezérlőárammal 1–10 bar nyomású vízhálózatot lehet vezérelni. A vezérlőáram hatására a mágnesszelepen a víz átfolyik, és amikor a vezérlés megszűnik, a szelep bezár.
A csőtermosztát hővezető anyagból készül. Csővezetékre erősítve, annak megbontása nélkül érzékeli az abban álló vagy áramló közeg hőmérsékletét és hőfokváltozás hatására a beállított hőmérsékletnél feszültségmentes elektromos záró, illetve nyitó kontaktust biztosít. A csőtermosztát továbbítja a vezérlőáramot a keringető szivattyú a mágnesszelep irányába.
A keringető szivattyú a felszerelt rendszerek vizének a keringetését szolgálja.
 
Bekötések:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Normális esetben a hidegvíz a visszacsapó szelepen keresztül áramlik a bojlerbe. Ezt a kapcsolatot meg kell, hogy szakítsuk, hogy közbeiktathassuk a hőelnyelőt. A hőelnyelőn megtermelt melegvíz ezen a ponton áramlik a bojlerbe. A hőelnyelő elé be kell kötni a keringető szivattyút. Abban az esetben, ha az anyagi lehetőségeink engedik kis fogyasztású, új készüléket szereljünk be. Én egy használtat vásároltam az Interneten, amivel szintén nincs gond.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A KPE csőspirál végére egy kb. 20cm-es horganyzott acél csövet erősítettem, amire felszereltem a csőtermosztátot. A réz cső alkalmazása ajánlottabb, hiszen gyorsabban és jobban vezeti a hőt, mint a horganyzott acélcső. Ennek köszönhetően a csőtermosztát gyorsabban reagál a hőmérsékletváltozásra, a keringető szivattyú és a mágneses szelep kevesebbet dolgozik, kevesebb elektromos áramot fogyaszt.
 A sorban a következő a mágneses szelep. Az általam használt anyag a legolcsóbb a piacon. Ennek csupán az a hátránya, hogy a bekötése is körülményesebb. Két darab mágneses szelep dolgozik egymással párhuzamosan, aminek a belső átmérője egyenként nem, de együttesen már elégséges ahhoz, hogy az áramlás sebessége optimális legyen. A mosógép vizes bekötő csöve, vagy bármely nagynyomást elviselő flexibilis cső alkalmas erre a célra. Természetesen használhatunk ½-es, vagy ¾-es bekötéssel is mágneses szelepet, de az tízszer, nem ritkán húszszor annyiba kerül, mint az ajánlott termék. Ez az alkatrészt azért kell, mert a melegvíz használatakor a mágneses szelep közbeiktatása nélkül a KPE csőben is megindulna a keringés. A csőben lévő 13 liter melegvizet hamarosan a hidegvíz követné, amit persze nem szeretnénk. A kényszerpályára terelt hidegvíz addig tolja a melegvizet maga előtt, amíg a bojlerből el nem fogy. Abban az esetben, ha a keringetés közben van szükségünk a melegvízre, a csőspirál végén elhelyezett termosztát érzékeli a hőmérséklet csökkenését. A mágneses szelepek lezárnak és a melegvíz kinyerése kényszerpályán, a bojlerből folytatódik. A mágneses szelep egy „T” idomra van rákötve, aminek az egyik fele a bojler melegvizes csonkja, a másik a használati melegvíz felé veszi az irányt.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Természetesen a rendszerből a kerti zuhany bekötése sem hiányozhat. A használati melegvíz felé irányuló KPE csövet bárhol megszakíthatjuk és beiktathatjuk a képen látható idomot.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tisztában vagyok azzal, hogy ez a 80 liter 55-60 oC fokos víz meg sem közelíti a komolyabb napkollektoros rendszerek teljesítményét, de az egyszerűségénél és az áránál fogva talán utat mutathat azoknak is, akik nem bíznak eléggé a Nap erejében, vagy egyszerűen vékonyabb pénztárca lapul a farzsebükben.

 

3 komment

Címkék: napkollektor energiatakarékosság bojler bojlerkollektor

A bejegyzés trackback címe:

https://bojlerkollektor.blog.hu/api/trackback/id/tr521324926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kisérletező 2010.11.16. 14:18:35

T. dedebá Devecseri gábor
Már elmúlt egy év, és talán már tudsz eredményeket mondani. Kérlek, a további levelezési címen keress meg.
belapapakukacgmail.com

üdv kisérletező D.B.

bitike 2011.06.12. 14:21:05

Üdvözlöm!
Szeretném megkérdezni,hogy hogy sikerült 40 m Kpe csőből spirált tekerni,illetve hogy nem lehetne látni az egész szerkezetet egyben?A hatásfoka elfogadható?
Köszönöm előre is a válaszát,és gratulálok a ketyeréhez!:)

Jozsefb Szabo 2016.03.14. 11:07:31

Tisztelt CÍM ,szeretném föl venni önnel a kapcsolatot . szjb49 @gmail.com
süti beállítások módosítása